niedziela, 23 czerwca 2013

Focaccia z cebulą


Kulinarną inspirację zaczerpnęłam z książki "Kuchnie świata" (wyd. Imprint, wa-wa 2008).

Foccacia to tradycyjne pieczywo kuchni włoskiej, stanowiące podstawę pizzy. Różne regiony Włoch mają różne odmiany tego wypieku.
Ten - z cebulą i tymiankiem - podany na ciepło smakuje pysznie i stanowi fajny dodatek do zup bądź sałatek.
Polecam!



  • 450 g mąki
  • 1 saszetka suszonych drożdży 
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • oliwa z oliwek
  • 1 cebula (pokrojona na cienkie pierścienie)
  • 1/2 łyżeczki listków tymianku
  • sól morska


Sposób wykonania:

  1. Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól i cukier. Wlać do tego 250 ml ciepłej wody  i łyżkę oliwy. Wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. 
  2. Blachę wysmarować oliwą, wyłożyć ciasto i rozciągnąć je na grubość 2 cm. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. 
  3. Na patelni z oliwą zeszklić cebulę, przyprawić solą. Dodać tymianek.
  4. Przed pieczeniem w cieście uformować palcami wgłębienia na całej powierzchni.
  5. Na wierzch wyłożyć cebulę. 
  6. Piec w temperaturze 200 stopni, ok. 25 - 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz