środa, 19 czerwca 2013

Gołąbki jarskie Oli

Składniki:

  • 2 - 3 główki młodej kapusty
  • 2 torebki ryżu brązowego
  • 2 torebki kaszy gryczanej
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka fasoli czerwonej
  • 2 duże marchewki
  • koncentrat
  • oliwa z oliwek
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • 2 łyżki mielonego lnu
  • koperek
  • natka pietruszki
  • sól. pieprz, majeranek, curry
Sposób wykonania:
  1. Obgotować kapustę, zdjąć liście.
  2. Ugotować ryż i kaszę gryczaną.
  3. Ugotować marchewkę.
  4. Zblenderować na pastę czerwoną fasolę.
  5. Na oliwie zeszklić poszatkowaną jedną cebulę z czosnkiem, posolić.
  6. W naczyniu połączyć kaszę, ryż z pokrojoną drobno marchewką, pastą z fasoli oraz podsmażoną cebulą z czosnkiem.
  7. Dodać pietruszkę, sól, pieprz i majeranek.
  8. Farsz zawijać w liście kapusty i układać w naczyniu żaroodpornym, wierz posmarować koncentratem. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 1 godzinę.
  9. Sos: zeszklić na oliwie cebulę, dodać sól i przyprawę curry. Zalać bulionem warzywnym, dodać mleko kokosowe i mielony len - dobrze wymieszać. Na koniec doprawić posiekanym koperkiem.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz