niedziela, 16 czerwca 2013

Pasztet z ciecierzycy z prażonymi pestkami dyni



Składniki:

  • 400 g ciecierzycy ( dzień wcześniej namoczonej w wodzie)
  • 3 duże marchewki
  • 2 cebule
  • 1 por
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • puszka pomidorów 
  • 100 g pestek dyni 
  • 2 łyżki mielonego lnu
  • sól, pieprz
  • oliwa, łyżka bułki tartej
Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę ugotować (ok. 1,5 godz.), odcedzić i zmielić przez maszynkę na gładką masę.
  2. Warzywa (marchew, cebula, por) ugotować do miękkości. Wystudzone zblenderować na krem z pomidorami.
  3. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni, zmielić na gładką pastę.
  4. W misce połączyć masę z ciecierzycy z warzywami i pastą z pestek dyni. Dodać wyciśnięty czosnek, mielony len oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do blachy wysmarowanej oliwą z oliwek i posypanej bułką tartą.
  5. Piec ok. 50 minut w temperaturze 190 stopni (termoobieg).


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz