wtorek, 25 czerwca 2013

Pasztet z zielonej soczewicy

  W wersji kanapkowej z musztardą bądź warzywami spisuje się znakomicie :)


  • ugotowane warzywa: 3 duże marchewki, 2 cebule, 1 por, 1 mała pietruszka
  • 1,5 szklanki zielonej soczewicy
  • 20 dag pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mielonego lnu
  • sól, pieprz, curry
  • koprek
  • oliwa z oliwek, bułka tarta


Sposób przyrządzenia:

  1. Ugotować soczewicę, wystudzić - zmielić przez maszynkę do mięsa na gładką masę.
  2. Blenderem utrzeć ugotowane warzywa.
  3. Obrane i pokrojone w kostkę pieczarki podsmażyć na oliwie, dodać szczyptę soli i curry.
  4. W misce wymieszać pastę z soczewicy z warzywami, dodać pieczarki, wyciśnięty czosnek oraz len.
  5. Dodać posiekany koperek wg uznania (może być suszony).
  6. Doprawić solą i pieprzem.
  7. Wysmarować keksówkę oliwą i posypać bułką tartą. Wyłożyć do niej masę warzywną.
  8. Piec w temperaturze ok. 180 - 190 stopni przez 50 minut.

2 komentarze:

  1. No widzę,że prawdziwe szalenstwo się odbywa! Planuje to zrobić od jakiegoś czasu, dobry?:)

    OdpowiedzUsuń