środa, 26 czerwca 2013

Tagliatelle z cukinią i młodą marchewką

O wyjątkowym smaku tego dania stanowi fajne połączenie cynamonowej marchewki i pikantnej cukinii...



  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 1 średnia cukinia
  • 4 - 5 młodych marchewek
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżeczki ziaren sezamu
  • sos sojowy
  • curry, pieprz czarny, papryka słodka, cynamon, 1 łyżeczka kurkumy
  • oliwa z oliwek

Sposób przyrządzenia:
  1. Ugotować makaron al dente w wodzie z dodatkiem kurkumy.
  2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić cebulę pokrojoną w półkrążki, dodać cukinię pokrojoną w cienkie półksiężyce. Dodać sos sojowy, pieprz i przyprawę curry. Podsmażyć.
  3. Na drugiej patelni, bądź w garnku podsmażyć na odrobinie oliwy pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę. Przyprawić szczyptą słodkiej papryki, cynamonu i sosu sojowego. 
  4. Podsmażoną marchewkę dodać do cebuli i cukinii, dodać sezam.
  5. Połączyć z makaronem. 
Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz