wtorek, 18 czerwca 2013

Zapiekane warzywa z salsą pomidorowo - koperkową

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków obranych, pokrojonych w mniejsze cząstki i uprzednio podgotowanych 
  • 1/2 cukinii 
  • 1 cebula czerwona
  • 3 - 4 pieczarki
  • sos sojowy
  • przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, curry, tymianek, pieprz
  • puszka pokrojonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 białej cebuli
  • 3 łyżeczki świeżego koperku
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek


Sposób wykonania:

  1. W dużym naczyniu wymieszać kilka łyżek oliwy z sosem sojowym (ilość według uznania) i przyprawami: obie papryki i curry; maczać w marynacie ziemniaki i układać na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Pokroić pieczarki, cukinie w plastry i cebulę czerwoną w piórka - skropić oliwą, sosem sojowym i papryką słodką - ułożyć na ziemniakach na blasze.
  3. Piec ok. 25 minut w temperaturze 160 stopni (termoobieg).
  4. Sos salsa: zeszklić 1/2 cebuli na oliwie, dodać czosnek i pomidory z puszki. Smażyć ok. 10 minut. Dodać sól, pieprz i koperek. Wystudzić.
  5. Upieczone warzywa posypać świeżą, posiekaną natką pietruszki i podać z wystudzoną salsą pomidorową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz