poniedziałek, 17 czerwca 2013

Zupa szpinakowa z mleczkiem kokosowym

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól
  • 250 g liści szpinaku
  • gałka muszkatałowa
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • natka pietruszki 
  • makaron pełnoziarnisty


Sposób przygotowania:

  1. Umyte i pokrojone warzywa (marchew, por, cebula) zalać 1,5 litra wody. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i zagotować, po czym gotować jeszcze 20 minut. Bulion odcedzić.
  2. Liście szpinaku dusić na oliwie, dodać wyciśnięty czosnek. Doprawić solą i gałką muszkatołową.
  3. Do bulionu dodać szpinak, gotować na wolnym ogniu kilka minut, dodać mleczko kokosowe, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. 
  4. Podać z makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz