niedziela, 23 czerwca 2013

Zupa z zieloną soczewicą

Zdrowa i pożywna. Polecam podawać z ciemnym pieczywem.

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • szklanka zielonej soczewicy
  • 1/2 brokuła
  • 4 pieczarki
  • 2 duże ziemniaki
  • 1/2 cukinii
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, kumin


Sposób wykonania:

  1. Ugotować soczewicę do miękkości
  2. Obrać i pokroić  ziemniaki, cukinię i pieczarki, a także pokroić na mniejsze części brokuła.
  3. Warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości.
  4. Dodać ugotowaną soczewicę, szczypiorek. Doprawić solą, pieprzem i 1/2 łyżki kuminu.
  5. Dodać do zupy 1 łyżkę oliwy.
  6. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz