środa, 31 lipca 2013

Chińszczyzna z prażonym sezamem

Szybki obiad w chińskim wydaniu.
Dla mnie najfajniejszy jest tutaj prażony sezam, który nadaje potrawie charakterystyczny orzechowy akcent :)

Składniki (4 porcje):

  • 2 woreczki naturalnego brązowego ryżu
  • mrożona mieszanka chińska
  • 4 łyżki ziaren sezamu
  • oliwa z oliwek
  • sos sojowy
  • przyprawa chili
  • natka pietruszki

  1. Ryż gotować w osolonej wodzie pod przykryciem ok. 30 - 35 minut.
  2. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać warzywa chińskie i całość dusić aż do miękkości.
  3. Doprawić odrobiną chili i sosem sojowym.
  4. Uprażyć na suchej patelni sezam, aż się zrumieni - dodać do warzyw.
  5. Opcjonalnie można dodać posiekaną natkę pietruszki.
  6. Podać z ryżem.
Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz