wtorek, 2 lipca 2013

Curry z mleczkiem kokosowym

Dzisiaj curry w wydaniu ziemniaczano - cukiniowym :) Podstawa tutaj to oczywiście pikantna przyprawa curry oraz kurkuma.
Kurkuma to jedna z moich ulubionych przypraw - nadaje świetny kolor potrawom, a poza tym jest zdrowa - działa przeciwzapalnie na organizm. Dlatego używam jej namiętnie w mojej kuchni :)



  • 4 średnie ziemniaki pokrojone grubą kostkę
  • 1/2 cukinii pokrojonej w grubą kostkę
  • 5 pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 1/2 szklanki kukurydzy z puszki
  • 1 duża cebula pokrojona w grube piórka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • 1/2 szklanku warzywnego bulionu
  • sos sojowy
  • przyprawa curry
  • kurkuma
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • posiekana natka pietruszki 
  • 2 łyżki sezamu
Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki ugotowac w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy do miękkości.
  2. Na oliwie zeszklić cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać kurkumę, curry i sos sojowy.
  3. Dodać pokrojone pieczarki, cukinię oraz kukurydzę. Zalać bulionem i dusić ok. 5 minut.
  4. Dodać mleczko kokosowe, mieszać do uzyskania konsystencji sosu.
  5. Następnie dodać ugotowane ziemniaki, sezam oraz pietruszkę, zamieszać i podawać gorące :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz