poniedziałek, 1 lipca 2013

Hummus z suszonymi pomidorami

Hummus, czyli popularna na Bliskim Wschodzie potrawa, której zasadniczym składnikiem jest ciecierzyca. W mojej wersji będzie to ciecierzyca gotowana przeze mnie, choć można użyć też z puszki :) Smakuje wyśmienicie jako pasta do pieczywa bądź dip do warzyw.

 Mój wariant to hummus plus suszone pomidorki :)


Składniki:

  • 200 g ciecierzycy
  • 6 - 8 suszonych pomidorów
  • 2 -3 łyżki pasty sezamowej tahina
  • 2 łyżki płatków drożdzowych
  • oliwa z oliwek
  • woda
  • sok z 1 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, słodka czerwona papryka, chili

  1. Ugotować ciecierzycę (odsączyć,ale pozostawić cześć wody do przygotowania hummusu).
  2. W mikserze utrzeć na gładką pastę ciecierzycę z pomidorami i czosnek.
  3. Dodać tahinę, sok z cytryny, płatki drożdżowe i miksować.
  4. Miksując, dolewać oliwę i wodę do uzyskania pożądanej konsystencji. 
  5. Dodać przyprawy i wymieszać. Podawać skropiony oliwą i sokiem z cytryny :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz