czwartek, 4 lipca 2013

Jaśminowy ryż z sosem słodko - kwaśnym

Danie smaczne, proste, a przede wszystkim szybkie w przygotowaniu :) Dla amatorów ananasa.

W przepisie użyłam do posypania dania płatków drożdżowych - jest to świetna alternatywa dla sera żółtego (uzależniający smak :)) - dodatkowo płatki te wzbogacone są o witaminę B12, której suplementacja jest ważna w przypadku nie jedzenia produktów odzwierzęcych.

Składniki (4 porcje):

  • 2 torebki ryżu jaśminowego
  • 1 łyżka octu ryżowego, 
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • puszka ananasa
  • 2 małe cukinie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • natka pietruszki

  1. Gotujemy ryż w NIEosolonej wodzie (ryżu jaśminowego się nie soli). Odsączamy z wody, przekładamy do miski - dodajemy ocet i cukier, mieszamy i odstawiamy.
  2. Na oliwie podsmażamy cebulę z czosnkiem oraz pokrojoną cukinią.
  3. Po ok. 5 minutach dodajemy pokrojonego ananasa oraz pomidory. Wszystko dusimy jeszcze kilka minut.
  4. Doprawiamy solą, pieprzem oraz dużą ilością czerwonej słodkiej papryki.
  5. Na talerzu układamy porcję ryżu oraz sos, posypujemy natką pietruszką i ewentualnie płatkami drożdżowymi. 
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz