poniedziałek, 8 lipca 2013

Kolorowa sałatka z awokado

Dziś sałatka idealna na lekkie, energetyczne śniadanie.

Awokado,które jest kopalnią witamin i zdrowych tłuszczów, nadaje sałatce fajną kremową konsystencję  :)
A prażony sezam, bogate źródło wapnia, niepowtarzalny smak. Smacznego!

Składniki (ok. 4 porcje):

  • 3 szklanki liści sałaty (dowolna, ja użyłam rzymskej)
  • 1 awokado
  • 1 papryka czerwona
  • szczypiorek
  • 1/2 szklanki groszku zielonego z puszki
  • 5 łyżek uprażonego na suchej patelni sezamu
  • 3 łyżki soku  z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • pieprz

  1. Sałatę myjemy, osuszamy i kroimy w dość drobne paseczki.
  2. Paprykę kroimy również w drobne kawałki.
  3. Obieramy i kroimy w kostkę awokado.
  4. W dużej misce mieszamy sałatę, paprykę i awokado. Dodajemy groszek oraz posiekany szczypiorek.
  5. Posypujemy ziarnem sezamu.
  6. Sos: w miseczce mieszamy sok z cytryny z sosem sojowym i olejem sezamowym, dodajemy szczyptę pieprzu i mieszamy.
  7. Sos łączymy z sałatką i odstawiamy całość na ok. 10 minut.
Gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz