czwartek, 11 lipca 2013

Makaron z grzybami shitake i czarnym sezamem

Dzisiaj w karcie grzyby shitake :) Niezwykle pożywne, o cennych właściwościach leczniczych, w smaku i zapachu zbliżone do czosnku.
Grzyby shitake m.in. silnie pobudzają odporność oraz chronią przed wysokim stężeniem cholesterolu.

Danie wyszło kolorowe, rozgrzewające i pikantne, idealne na dzisiejszą nieco ponurą aurę pogodową :D

Składniki ( 2 porcje):

  • 150 g makaronu tagliatelle
  • 100 g grzybów shitake
  • 1/2 papryki zielonej, czerwonej i żółtej
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • oliwa z oliwek
  • sos sojowy (ok. 2 łyżki)
  • 1 łyżeczka przyprawy sabji masala
  • 1 łyżeczka suszonych liści czosnku niedźwiedziego
  • 75 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka kurkumy

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z kurkumą.
  2. Na oliwie szklimy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy pokrojone w cienkie paseczki (słupki) papryki czerwoną, zieloną i żółtą. Podsmażamy ok. 3 minut.
  3. Dodajemy pokrojone grzyby shitake, sabji masala i podlewamy winem,  dusimy ok. 5 minut.
  4. Dodajemy sos sojowy i czosnek niedźwiedzi.
  5. Na koniec dodajemy czarny sezam.
  6. Warzywa mieszamy z makaronem i gotowe! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz