poniedziałek, 1 lipca 2013

Pesto z pestek dyni

Inspirację tą potrawą zaczerpnęłam z niedawno przeczytanej przeze mnie książki:  "Talerz zdrowia" autorstwa D. Pinnocka. Ta wersja tradycyjnego włoskiego sosu ma wspaniałe właściwości zdrowotne m.in z uwagi na pestki dyni, które są prawdziwą skarbnicą substancji odżywczych. Zawierają spore ilości kwasów tłuszczowych omega - 6 i omega - 3, a także związków mineralnych (zwłaszcza cynku). Całość wygląda smakowicie, smakuje jeszcze lepiej. A więc - jedz na zdrowie!!! :)




Składniki: (2 porcje):

  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 3 garście listków bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • 160 g makaronu tagliatelle
  • pomidorki cherry
Sposób przygotowania:
  1. Pestki dyni, bazylię, czosnek zmiksować na pastę, dodać oliwę i sól - w zależności od konsystencji.
  2. Ugotować makaron al dente.
  3. Ciepły makaron wymieszać z sosem pesto.
  4. W małym garnku podgrzać chwilkę przekrojone pomidorki. Dodać do dania i zjadać natychmiast :) D



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz