wtorek, 9 lipca 2013

Pierogi z czerwoną soczewicą

Dzisiaj coś dla miłośników pierogów.
Wyszły  bardzo smaczne i na długo nasyciły domowników :)
Można podać je ze smażoną cebulą, świeżymi ziołami z oliwą lub warzywami...

Składniki:

  • 300 g maki pszennej białej
  • 200 g mąki pełnoziarnistej razowej
  • 300 ml ciepłej wody
  • ok. 1 kg ziemniaków
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

  1. Obrać i ugotować ziemniaki w osolonej wodzie.
  2. Soczewicę ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
  3. Cebulę podsmażyć na oliwie z solą.
  4. W misce przygotować farsz do pierogów: ugnieść ziemniaki, po czym wymieszać z soczewicą i smażoną cebulą, dodać posiekany szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem. Wystudzić.
  5.  Na stolnicy bądź w dużej misce wsypać przesiane obie maki, pół łyżeczki soli i stopniowo dolewać ciepłej wody ugniatając ciasto. Ciasto wyrabiać tak długo, aż uzyska pożądaną konsystencje - będzie gładkie i elastyczne,
  6. Ciasto podzielić na mniejsze kawałki, każdy rozwałkować i wycinać szklanką (kieliszkiem) kółka. Nakładać farsz do środka i lepić pierogi.
  7. Wrzucać na osolony wrzątek i wyciągnąć gdy wypłyną. 
Smacznego :)



2 komentarze:

  1. Będę lepić jutro. A ciasto nie jest za twarde przy tej mące razowej?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiadomo, że konsystencja jest inna niż w cieście pierogowym z samej mąki pszennej, ale ciasto wyszło naprawdę ok jeśli chodzi o miękkość :)

    OdpowiedzUsuń