piątek, 12 lipca 2013

Tarta migdałowo - bananowa z czekoladą

Pychota! :)

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki oleju
  • ok. 8 łyżek dowolnego mleka roślinnego (ja użyłam sojowego)
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka migdałów (uprzednio moczonych w wodzie przez ok. 12 godzin)
  • 1/4 mleka sojowego
  • 2 banany
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 50 g gorzkiej czekolady 74%
Sposób wykonania:
  1. W misce mieszamy przesiane mąki z olejem, cukrem oraz kakao - stopniowo dodajemy mleko wyrabiając ciasto na gładką i elastyczną masę.
  2. Ciasto rozwałkowujemy na blaszce i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  3. Blenderem rozdrabniamy na masę migdały, dodajemy 1 banana, cukier puder, mleko i ucieramy na kremową konsystencję. Wstawiamy do lodówki.
  4. Ciasto pieczemy przez 15 minut w temp. 180 stopniu.
  5. Po tym czasie na podpieczony spód wykładamy masę migdałowo - bananową i dodatkowo wierzch dekorujemy pokrojonym na plastry bananem.
  6. Zapiekamy jeszcze 15 minut.
  7. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i polewamy nią upieczone ciasto.
  8. Czekamy aż tarta ostygnie, po czym wstawiamy do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz