środa, 31 lipca 2013

Zupa grochowa z pieczonym czosnkiem

Po urlopowej przerwie nadrabiam zaległości :)
Na początek grochówka w wersji bezmięsnej, z aromatycznym pieczonym czosnkiem, który nadaje zupie wędzony posmak...  Danie proste i smaczne!

Składniki:

  • 250 g grochu żółtego łuskanego
  • 4- 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 główka czosnku
  • bulion warzywny
  • majeranek
  • liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

  1. Groch opłukać i gotować do momentu, aż zacznie się rozpadać, dzięki czemu zagęści zupę.
  2. Do grochu oraz pozostałej z gotowania wody dolać ok. 1 litra bulionu warzywnego, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę w plasterkach, ziele angielskie, liść laurowy i gotować do miękkości ziemniaków i marchewki.
  3. W piekarniku na blasze ułożył całą, nieobraną główkę czosnku i piec w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.
  4. Ugotowaną zupę doprawić majerankiem, pieprzem i dodać 3 łyżki oliwy z oliwek.
  5. Na koniec dodać upieczony czosnek.
Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy przejdzie aromatem czosnku. Ale równie dobrze upieczony czosnek można dać do zupy we wcześniejszym etapie gotowania, by trochę się w niej podgotował i nadał pożądanego smaku i aromatu :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz