wtorek, 27 sierpnia 2013

Burakoburgery z kaszą bulgur

A dziś mega zdrowe burgery z buraczków! :) Bomba witaminowa, zwłaszcza jeśli chodzi o żelazo i witaminę C, zawartych w dużej ilości w burakach i natce pietruszki, a do tego pestki dyni, orzechy włoskie... Polecam!

Składniki ( ok.20 burgerów):

  • 7 średnich, ugotowanych i obranych buraków
  • 1 szklanka suchej kaszy bulgur (po ugotowaniu wyszło jej ok. 3 szklanki)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • natka pietruszki
  • ok. 6 łyżek bułki tartej
  • ok. 6 łyżek mąki razowej
  • 1 łyżeczka mielonego lnu rozpuszczona w 5 łyżkach gorącej wody
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • oliwa
A tak je zrobiłam:

  1. Ugotować kasze bulgur w osolonej wodzie (ok. 15 - 20 min.)
  2. Zetrzeć buraki na grubych oczkach, dodać kaszę oraz resztę składników i dokładnie wymieszać (konsystencja powinna być dość zwarta i kleista, można ewentualnie dodać więcej mąki, bułki tartej bądź mielonego lnu).
  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (u mnie termoobieg) i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej oliwą, formować burgery.
  4. Piec około 30 minut.
Ja podałam z ciepłą bułką, warzywami, awokado i czosnkowym tofu! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz