piątek, 23 sierpnia 2013

Grochowa potrawka z ryżem i buraczkami

A dziś na obiadek potrawka warzywna z żółtym grochem w roli głównej! Do tego brązowy ryż i pyszne buraczki z mleczkiem kokosowym :)

Składniki (4 porcje)

  • 2 woreczki brązowego ryżu
  • 2 szklanki ugotowanego do miękkości żółtego grochu
  • 1 czerwona cebula
  • 1 duża marchewka
  • 7 pieczarek
  • puszka pomidorów krojonych 
  • koperek
  • olej rzepakowy (2 łyżki)
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka słodka w proszku
  • przyprawa chili
  • 500 g buraczków (ja użyłam kupnych, startych)
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
Jak to się robi?

  1. Ryż ugotować w osolonej wodzie pod przykryciem (ok.30 - 35 min). 
  2. Na oleju podsmażyć pokrojone cebule i pieczarki, dodać sól, pieprz, czerwoną paprykę w proszku (ok. 2 łyżek),szczyptę chili, garam masala oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Gdy pieczarki puszczą sok dusić jeszcze chwilę, dodać groch, startą marchewkę i pomidory; dusić kolejne kilka minut, aż wszystkie warzywa się zwiążą konsystencją i aromatem :)
  4. Na koniec dodać posiekany koperek.
  5. Buraczki podgrzać w rondelku, dodać według uznania sól i pieprz (opcjonalnie cukier i sok z cytryny) oraz mleczko kokosowe. Podgrzać i zamieszać.
Całość podać z ryżem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz