wtorek, 20 sierpnia 2013

Grzybowe burgery z kaszą jaglaną

Gdy tylko nachodzi mnie ochota na jakiś  "fast food" typu hamburger, wówczas warzywne burgery z bułką i warzywami to bardzo przyjemna i zdrowa alternatywa klasycznej wersji bułki z kotletem :)
W tym wydaniu są to burgery z kaszy jaglanej z suszonymi borowikami, zielonym groszkiem i prażonym słonecznikiem :) Pieczone w piekarniku na minimalnej ilości tłuszczu. Smaczne i chrupiące! :)

Składniki: (15 sztuk):

  • 300 ml kaszy jaglanej
  • puszka groszku zielonego
  • 2 garści suszonych borowików
  • 1 cebula
  • 3 łyżki ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni
  • 1 łyżeczka lnu mielonego
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 zabki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżki kminu rzymskiego
  • 1 łyżka papryki słodkiej,
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
Wykonanie:

  1. Grzyby opłukać, zalać wrzątkiem na ok. 30 minut. Odcedzić, pokroić na mniejsze części.
  2. Kaszę opłukać, odlać wodę - następnie ponownie zalać ok. 600 ml wody i gotować na wolnym ogniu przez 15 - 20 minut, aż będzie miękka. Wystudzić.
  3. Na łyżce oliwie smażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz grzyby. Doprawić solą. smażyć ok. 10 minut na wolnym ogniu.
  4. Blenderem zmiksować groszek na pastę.
  5. Tłuczkiem do ziemniaków ugnieść kaszę, połączyć z pastą z groszku oraz cebulą i grzybami.
  6. W ok. 1/2 filiżanki gorącej wody rozmieszać len, dodać do masy.
  7. Dodać mąkę, bułkę tartą, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, słonecznik i posiekana natkę pietruszki.
  8. Wymieszać dokładnie farsz na burgery.
  9. Nagrzać piekarnik do 180 stopni (u mnie termoobieg).
  10. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej oliwą formować burgery, z wierzchu posmarować je odrobiną oliwy i piec około 30 minut.
Smacznego!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz