wtorek, 20 sierpnia 2013

Gulasz z suszonymi pomidorami

Jako, że uwielbiam suszone pomidory - musiałam przemycić je do mojej wersji paprykowego gulaszu z kaszą :)
Wyszło bardzo smacznie, pikantnie i co lubię najbardziej - wyraziście!

 Podobno na drugi dzień był jeszcze lepszy :D

Składniki (4 porcje):

  • 2 woreczki prażonej kaszy gryczanej
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g suszonych pomidorów
  • ok. 80 g kostki sojowej
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki mielonego lnu
  • przyprawy: sól, pieprz, chili, papryka słodka, 
  • oliwa  z oliwek
Sposób przygotowania:
  1. Na 2 łyżkach oliwy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodać pokrojone w kostkę paprykę i pomidory suszone.Dodać sól, pieprz, słodką paprykę, chili, czosnek i podsmażać ok. 5 minut
  2. W oddzielnym garnku ugotować na bulionie kostkę sojową, po czym dodać ją do warzyw i podlać około szklanką pozostałego  z gotowania bulionu. 
  3. Po chwili dodać mleczko kokosowe, koncentrat oraz len i mieszać aż całość zgęstnieje i nabierze konsystencji sosu (ewentualnie dodać jeszcze len).
  4. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i podać ugotowaną kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz