niedziela, 4 sierpnia 2013

Kolorowe risotto z orzechami

Obiad w stylu włoskim :) Wyszło  naprawdę fajne i sycące danie.

Składniki (4 osoby):
  • 200 g ryżu typu arborio
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory (sparzone i obrane ze skórki)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • 200 g liści szpinaku
  • ok. 1 litra bulionu warzywnego
  • pół szklanki posiekanych  orzechów włoskich
  • sól, czosnek niedźwiedzi, papryka słodka, suszony tymianek, bazylia
  • oliwa z oliwek
Sposób wykonania:
  1. W dużej patelni typu wok bądź w garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać pokrojone w kostkę cebule oraz cukinię, paprykę i pomidory.
  2. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek  i podsmażać ok 5 minut.
  3. Wsypać na patelnię ryż i zalać bulionem tak by przykrył ryż. Następnie dolewać bulion, gdy ryż "wypije" płyn aż do ugotowania ryżu do miękkości (ok. 20 minut).
  4. Gdy ryż będzie miękki doprawić risotto solą i przyprawami w ilości według uznania :)
  5. Na koniec dodać liście szpinaku i wymieszać z ryżem i resztą warzyw.
  6. Posiekane orzechy uprażyć i posypać nimi danie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz