sobota, 10 sierpnia 2013

Krem z porów i ziemniaków

Składniki (ok. 2 porcje)

  • 2 pory ( białe i jasnozielone ich części)
  • 5 ziemniaków
  • 1 biała cebula
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy limonki
  • sól, pieprz, lubczyk, gałka muszkatałowa
  • oliwa z oliwek
  • szczypiorek
Sposób przygotowania:


  1. Ziemniaki obrać i pokroić, ugotować.
  2. Pora pokroić w plastry, cebulę również. Na 2 łyżkach oliwy podsmażyć por i cebulę, wycisnąć czosnek, dodać gałkę muszkatałową i lubczyk (ok. 1/2 łyżeczki).
  3. Do warzyw wlać bulion i dusić ok. 5 minut. 
  4. Doprawić ewentualnie solą oraz pieprze, dodać sok z limonki.
  5. Dodać ugotowane ziemniaki i blenderem zmiksować na zupę o konsystencji kremu.
  6. Udekorować szczypiorkiem.
Podawać z grzankami :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz