niedziela, 4 sierpnia 2013

Makaron ryżowy z białą kapustą na ostro

Dziś danie inspirowane kuchnią chińską, w której kapusta wszelkiej maści i odmiany jest ważnym i cenionym  składnikiem wielu potraw :)

Składniki (2 porcje):

  • 2 szklanki ugotowanego brązowego makaronu ryżowego typu nitki
  • 250 g białej kapusty
  • 1 czerwona cebula
  • 2 małe marchewki
  • papryka żółta
  • 1 - 2 zabki czosnku
  • 3 łyżki ziaren sezamu
  • oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • olej sezamowy
  • sos sojowy
  • papryka słodka w proszku
  • 2 łyżki sosu chili
  1. Na dużej patelni na oliwie podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, poszatkowaną kapustę, pokrojoną w paseczki paprykę oraz startą na tarcena wiórki marchewkę. 
  2. Całość smażymy ok. 5 minut.
  3. Do warzyw dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy 2 - 3 łyżki sosu sojowego, sos chili oraz łyżeczkę słodkiej papryki. Smażymy jeszcze  2 minuty.
  4. Na oddzielnej patelni prażymy sezam, aż się zrumieni i dodajemy do warzyw.
  5. Do makaronu dodajemy 1 łyżkę oleju sezamowego i podajemy z warzywami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz