niedziela, 25 sierpnia 2013

Makaron z zielonym pesto i żółtą cukiną

W dzisiejszym menu w roli głównej cukinia oraz wyborne pesto dyniowo - słonecznikowo - bazyliowe!!! :)

Składniki ( wyszło 3 porcje):

  • 250 g makaronu razowego świderki
  • 2 żółte cukinie
  • 2 małe cebule
  • 50 g pestek dyni
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 12 listków świeżej bazylii
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
  1. Do wysokiego naczynia wsypać pestki dyni, słonecznik, bazylię, czosnek, 4 łyżki oliwy, pół płaskiej łyżeczki soli - zmiskować na pastę.
  2. Cukinię obrać i obieraczką do ziemniaków ścinać wzdłuż cienkie paski, do momentu aż pojawią pestki.
  3. Na łyżce oliwy podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać cukinię, sól, pieprz i smażyć ok. 3 minut.
  4. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
  5. Ciepły makaron połączyć z pesto i podać z cukinią.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz