sobota, 10 sierpnia 2013

Naleśniki kukurydziane z pastą fasolową

Dziś naleśniki inspirowane kuchnią meksykańską z pyszną pastą fasolowo - czosnkową z warzywami.

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju kukurydzianego
  • sól
  • posiekana natka pietruszki
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 8 - 10 pieczarek
  • po 1/2 żółtej, czerwonej i zielonej papryki
  • duży pomidor
  • szczypiorek
  • słodki sos chili
  • papryka słodka w proszku, pieprz
  • oliwa
Tak to zrobiłam:
  1. W misce mikserem wymieszać na gładkie ciasto maki, mleko, wodę, oliwę i sól. Dodać natkę pietruszki.
  2. Na patelni usmażyć naleśniki.
  3. Fasolę opłukać i zblenderować z czosnkiem i szczyptą soli na pastę.
  4. Na oliwie podsmażyć pokrojoną a piórka cebulę i pieczarki, dodać papryki i przyprawić solą, pieprzem i papryką słodką.
  5. Na każdym naleśniku rozsmarować pastę fasolową, dodać podsmażone warzywa oraz 2 - 3 plastry pomidora, posypać szczypiorkiem i polać sosem chili. Zawinąć według uznania :)
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz