czwartek, 22 sierpnia 2013

Ziemniaki po tajsku z czerwoną soczewicą

Dziś ziemniaczki z soczewicą i papryką. A że z mleczkiem kokosowym i trawą cytrynową, więc inspiracja kuchnią tajską :) Zapraszam!
Składniki (2 porcje):
  • 1/2 szklanki suchej czerwonej soczewicy
  • ok. 10 małych ziemniaczków
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • olej (ja użyłam rzepakowego)
  • sos sojowy
  • przyprawy: papryka słodka, curry, trawa cytrynowa, sól, pieprz
  • natka pietruszki
Wykonanie:
  1. Soczewicę ugotować w osolonej wodzie (ok.7 minut). Odcedzić, przełożyć do miski, doprawić solą, papryką słodką i wyciśniętym czosnkiem - odstawić.
  2. Ziemniaki obrać,pokroić w plasterki i podgotować  ok. 10 minut. Odcedzić, osuszyć.
  3. Na rozgrzany olej (najlepiej w woku) wsypać łyżkę curry i zamieszać, dodać ziemniaki i intensywnie przewracać je na dużym ogniu około 3 minuty.
  4. Dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojone w kostkę papryki i nadal mieszać  i podsmażać około 3 minut.
  5. Na koniec dodać soczewicę, sos sojowy, mleczko kokosowe, sól, pieprz, trawę cytrynową (ok. 1 łyżeczki) i podgrzewać (ale na mniejszym ogniu) około 1- 2 minuty.
  6. Dodać posiekaną natkę pietruszki i... wszystko! :D 
Podawać na ciepło! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz