czwartek, 5 września 2013

Brokułowe pesto z suszonymi pomidorami

Oto moja kolejna wariacja włoskiego pesto ;)
Tym razem pierwsze skrzypce gra brokuł, a dodatkowo suszone pomidorki, pestki dyni, awokado i peperoni. No i bazylia, rzecz jasna.

Składniki (na około 6 porcji):

  • 1 brokuł
  • 1 dojrzałe awokado 
  • 100 g pestek dyni
  • 1 papryczka peperoni
  • 100 g miękkiego tofu (ziołowy bądź czosnkowy)
  • 10 listków świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • ok. 10 suszonych pomidorków
  • sól, pieprz (według uznania)
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
Wykonanie:
  1. W mikserze zmiel na gładką pastę ugotowany brokuł, dodaj pokrojony tofu oraz awokado. 
  2. Następnie pestki dyni, czosnek, pokrojoną peperoni (ja dałam bez pestek), bazylię oraz przyprawy i miksuj na najwyższych obrotach, aż uzyskasz konsystencję pasty.
  3. Pokrój pomidorki w cienkie paseczki.
  4. Pesto wymieszaj z ciepłym makaronem (np. razowy), dodaj pomidorki - i ewentualnie 2 - 3 łyżki oliwy, jeśli uznasz że danie jest za suche.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz