niedziela, 22 września 2013

Chana masala

Oto moja wersja popularnego w Indiach dania - chana masala, czyli curry z ciecierzycy.
Kluczem do sukcesu jest tu umiejętne wydobycie smaku i aromatu przypraw.
 Danie samo w sobie ujmujące prostotą, aczkolwiek przepyszne :)
Podane razem z podpłomykami czyni z niego iście hinduski przysmak! :D

Składniki (ok.2 -3 porcje):

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki przyprawy chili
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru


Jak to zrobić?

  1. Na patelni rozgrzej olej, dodaj wszystkie przyprawy, imbir, posiekany drobno czosnek (prócz soli) i mieszaj ok. 1 minuty, pamiętając by nie przypalić przypraw.
  2. Dodaj pokrojoną cebulę i nadal mieszaj około 2 minut.
  3. Dodaj pomidory i sok z cytryny. Duś ok. 2 minut.
  4. Na koniec dodaj ciecierzycę, dopraw solą i całość gotuj jeszcze chwilkę.
  5. Posyp posiekaną natką pietruszki.

3 komentarze:

  1. Witam!
    Z tej strony Piotr Kiedziuch z krakowskiej grupy Viva! - fundacji na rzecz pomocy dla zwierząt.
    W tym roku - 12 października ponownie organizujemy (również z Empatią) Veggie Parade - wielki festyn promujący weganizm i ekologiczny tryb życia. Zależy nam by dotrzeć do jak największej ilości osób, dlatego piszę do Ciebie.
    Czy jest szansa na zmieszczenie banerka na Twoim blogu oraz wpisu informacyjnego o paradzie?
    Tekst znajduje się poniżej
    Banerek prześlę, jeżeli tylko zechcesz nas wesprzeć!

    Pozdrawiam
    Kiedziuch Piotr



    „Los zwierząt w Twoich rękach“ – Veggie Parade po raz drugi w Krakowie

    12.10.2013 po raz drugi przemaszeruje ulicami miasta Krakowa manifestacja wegan, wegetarian oraz innych osób, którym los zwierząt na naszej planecie nie jest obojętny. Choć w naszym wielomilionowym kraju spotkanie wegetarianina czy weganina staje się coraz bardziej prawdopodobne, to jednak nadal nie idzie to w parze z dostępem do rzetelnych informacji oraz przyjaznym wizerunkiem wegan i wegetarian. 12 października każdy będzie mógł się przekonać, że zmiana diety na roślinną to dobra zabawa, nowe znajomości, świetne zdrowie i dobry humor.Po przemarszu przez miasto na krakowskim Kazimierzu odbędzie się Veggie Fest, a na nim pokazy gotowania, projekcje filmów, wykłady, warsztaty i wiele innych ciekawych atrakcji, a ponadto stoiska kulinarne, handlowe, informacyjne i oczywiście pyszne wegańskie jedzenie.

    Veggie Parade jest międzynarodową inicjatywą od 10 lat popularyzującą ideę praw zwierząt oraz weganizmu, jako racjonalnego, ekologicznego, zdrowego i etycznego stylu życia. W Polsce odbywa się od 2012 roku w Krakowie. Nie przegap!
    Spotykamy się w sobotę, 12 października o godzinie 13:00 pod Barbakanem.
    Szczegółowe informacje: www.veggie-parade.pl, www.facebook.pl/VeggieParadeKrakow

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, wygląda pysznie :) poza tym połączenie ciecierzycy i czapati jest zawsze dobre :D Narobiłaś mi smaka

    OdpowiedzUsuń
  3. ja również uwielbiam wszelkiego rodzaju chlebki, czapati, podpłomyki z wyrazistymi potrawami,a już z ciecierzycą to pychota! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń