czwartek, 26 września 2013

Cukinia z grzybami

Sezon na cukinię trwa, więc korzystam :)
Przygotowałam duszoną cukinię z borowikami, wymieszałam z ryżem i wyszło coś w stylu risotto.

Składniki (4 porcje):

  • 2 cukinie
  • 2 cebule 
  • szklanka suszonych grzybów
  • szczypiorek
  • ok. 3/4 szklanki wywaru z grzybów
  • 6 łyżek mleka sojowego
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki przyprawy sabji masala
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przyrządzenia:
  1. Mocz grzyby ok.2 godziny. Odcedź, pokrój i gotuj w osolonej wodzie ok. 30 minut.
  2. Cebule pokrój i podsmaż na oliwie. Dodaj pokrojoną w mniejsze kawałki cukinię i szczypiorek. Duś ok. 5 minut.
  3. Dodaj grzyby, podlej wywarem z nich, dodaj przyprawy (sól i pieprz ilość według uznania) i duś ok. 15 minut.
  4. Dodaj mleko, zamieszaj i ewentualnie posyp posiekaną natką pietruszki.
  5. Całość wymieszaj z dwiema torebkami ugotowanego brązowego ryżu.

3 komentarze: