czwartek, 12 września 2013

Dyniowy gulasz z suszonymi pomidorami

Moja kolejna odsłona jesiennych pomysłów dyniowych :)
Tym razem rozgrzewający gulasz w kolorze pomarańczy z suszonymi pomidorkami,
 w towarzystwie jakże zdrowej kaszy quinoa :D

Smacznego wszystkim :*

Składniki :

  • ok. 3 szklanki  dyni (mi tyle wyszło już po pokrojeniu i starciu na grubych oczkach)
  • 10 suszonych pomidorów
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 ml warzywnego bulionu
  • 4 łyżki pomidorów z puszki
  • 3 łyżki śmietany sojowej
  • 2 łyżki oliwy
  • suszona papryka w proszku słodka ( 1 łyżka) i 1/2 płaskiej łyżeczki ostrej (można mniej)
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • pieprz, sól 
  • natka pietruszki



Jak to zrobiłam?

  1. Dynię ugotuj do miękkości w wodzie.
  2. W woku rozgrzej tłuszcz i podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, następnie dodaj pokrojone suszone pomidory, czosnek i przyprawy (oprócz soli) - smaż ok. 2 minuty.
  3. Dynię zblenduj na gładki sos i dodaj do warzyw, następnie dodaj pomidory i podlej bulionem. Całość duś około 5 minut.
  4. Na koniec dodaj śmietanę i posiekaną natkę pietruszki. Dopiero w tym momencie skosztuj danie i upewnij się, że chcesz dodać soli (pamiętaj że pomidory suszone i bulion są słone).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz