poniedziałek, 16 września 2013

Gofry na ostro z grillowanymi warzywami i tofu

Wczorajsza kolacja okazała się owocem małżeńskiego kompromisu :)
Mąż chciał gofry, a ja niekoniecznie miałam ochotę na słodką wersję, więc uczyniliśmy takie oto coś.
I wilk syty, i owca cała :D

Składniki (8 gofrów)

  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 50 mąki owsianej
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki oliwy (plus oliwa do nasmarowania gofrownicy)
  • 2 łyżki suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego chili
  • szczypta kurkumy
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • warzywa do zgrillowania w piekarniku (papryka, cebula czerwona) i kilka plasterków twardego tofu - namoczonego uprzednio w marynacie z oliwy, sosu sojowego i czosnku
  • ewentualnie świeże warzywa - sałata, pomidor, ogórek korniszon
  • sos czosnkowo - koperkowy przepis tutaj

Wykonanie:
  1. W malakserze zmieszałaj wszystkie składniki na ciasto gofrowe. Gofrownicę wysmaruj oliwą, nagrzej i piecz gofry :)
  2. W piekarniku zgrilluj warzywa i tofu, aż zaczną lekko brązowieć.
  3. Podawaj gofry z warzywami pieczonymi, świeżymi oraz sosem czosnkowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz