piątek, 6 września 2013

Ryż na kolorowo

a dziś kolorowo :)  Biały, czarny i różowy ryż z ziołami z potrawkami z pomidorów i soczewicy, marchewki i groszku oraz buraczków.

Składniki:

  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 2 pomidory sparzone i obrane ze skórki
  • 1/2 puszki pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 7 małych buraczków (ugotowanych)
  • marchewka z groszkiem (ja użyłam gotowej mieszanki ze słoika)
  • 2 łyżki lnu mielonego
  • kilka listków posiekanej kolendry
  • szczypta suszonej mięty
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • sól, pieprz
  • papryka słodka
  • 2 torebki trójkolorowgo ryżu
  • 1 łyżka oliwy
Moje wykonanie:
  1. Ugotuj soczewicę, odcedź.
  2. Na oliwie podsmaż pokrojoną cebulkę, dodaj czosnek, soczewicę i pomidory pokrojone świeże oraz te z puszki. Dopraw solą, pieprz i słodką czerwoną papryką w proszku. Całość duś na małym ogniu około 5 - 7 minut. Dodaj natkę pietruszki.
  3. Marchewkę z groszkiem zalej bulionem, tak by nieco przykryć warzywa i dodaj len, mieszaj aby uzyskać konsystencję sosu. Dopraw ewentualnie solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  4. Buraczki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.\
  5. Ugotuj ryż w osolonej wodzie, dodaj sól, pieprz, posiekaną kolendrę, szczyptę mięty i olej sezamowy.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz