poniedziałek, 30 września 2013

Kotleciki z dyni

Tak...kotlety, burgery, racuchy, placki - w wersji bezmięsnej są tym co lubię najbardziej :)
Dodatkowo pieczone, a nie smażone, są mega zdrowe, sycące i pyszne.
Dynia z lodówki zaglądała, więc zagościła na niedzielnym talerzu w takiej oto postaci :)

Składniki (ok.18 sztuk):

  • 1/2 kg dyni (obranej, bez miąższu)
  • 2 małe cukinie
  • 1 szklanka suchej kaszy bulgur
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kaszy manny
  • natka pietruszki
  • 4 łyżki ziaren słonecznika uprażonego
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, ewentualnie dodatkowo trochę ostrej
  • oliwa do wysmarowania blachy do pieczenia

  1. Cukinię zetrzyj na grubych oczkach na tarce, odstaw na ok. 30 minut, odciśnij nadmiar wody.
  2. Do cukinii dodaj startą również na grubych oczkach dynię oraz ugotowaną w osolonej wodzię kaszę bulgur.
  3. Dodaj pokrojoną drobno cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz słonecznik.
  4. Zagęść masę mąką oraz kaszą manną, dodaj przyprawy i posiekaną natkę pietruszki.
  5. Na blasze wyłożonej papierem rozsmaruj oliwę i formuj kotleciki, lekko je spłaszczając.
  6. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. 

1 komentarz:

  1. Robiłam, wyszły bardzo dobre :) nie mogłam tylko znaleźć kaszy bulgur więc zastąpiłam kuskus.

    OdpowiedzUsuń