poniedziałek, 2 września 2013

Leczo

A ja dzisiaj nadal pozostaje w temacie grzybowo - pikantnym:)
 Wrzesień ... :)

Składniki (ok.6 porcji)

  • szklanka kurek
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 żółtej i zielonej papryki
  • 1 papryczka peperoni 
  • 1 duża cukinia (obrana i wydrążona z pestek)
  • 1 kabaczek (jak wyżej :)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • puszka pomidorów
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 2 łyżki sosu słodkiego chili
  • sól
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 3 woreczki ryżu brązowego
Jak to zrobiłam?
Smacznego !!!
  1. Ugotuj ryż w osolonej wodzie.
  2. Kurki dobrze opłucz, usuń wszelkie zanieczyszczenia, osusz i pokrój - o ile masz większe grzybki.
  3. Cebulę, papryki, cukinię i kabaczka pokrój w kostkę.
  4. Na patelni wok rozgrzej oliwę dodaj na ok. 1 minutę cebulę, następnie kurki - zalej bulionem i gotuj ok. 15 minut.
  5. Następnie dodaj warzywa pokrojone plus te z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (sól według uznania, pamiętaj że bulion już jest słony) i całość duś jeszcze około 15 minut, aż grzyby całkowicie zmiękną, a warzywa przejdą aromatem przypraw.
  6. Na koniec dodaj posiekany szczypiorek i podawaj z ryżem. 
Posypałam leczo dodatkowo płatkami drożdżowymi. 
Koniec :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz