niedziela, 1 września 2013

Makaron chiński z grzybami i peperoni

Obiad smaczny, aczkolwiek bardzo rozgrzewający :) Zapraszam serdecznie!

Składniki ( 3 porcje):

  • 200 g makaronu chińskiego
  • garść suszonych borowików
  • 1 papryczka peperoni
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżeczki posiekanej świeżej kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki wywary grzybowego
Jak to zrobiłam?:
  1. Grzyby moczyć przez godzinę, po czym odcedzić i pokroić (zostawić wywar).
  2. Makaron przyrządzić według wskazówek producenta ( w moim przypadku - zalać na 5 min wrzątkiem).
  3. Na oliwie podsmażyć cebulkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, sok z cytryny, wino  oraz sos sojowy. Podsmażać około minutę, po czym dodać pokrojoną peperoni, grzyby oraz wywar z borowików i smażyć jeszcze jakieś 5 minut.
  4. Następnie dodać makaron oraz kolendrę i mieszać w wszystko około 3 minut. Podawać ciepłe :)
Idealne na nadchodzące jesienne dni... :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz