sobota, 14 września 2013

Nowoczesne zasady odżywiania

Chciałabym dziś przedstawić książkę doktora Colina Campbella, która w dużej mierze zrewolucjonizowała moje myślenie na temat żywienia.
 Książkę podsunęła mi moja Siostra, za co jestem Jej dozgonnie wdzięczna :)

Autor - biochemik żywienia, kształcił się na uniwersytetach Penn State i Cornell oraz Massaachusetts Institute of Technology. Największe uznanie doktorowi Campbellowi przyniosła książka "The China Study", którą napisał razem ze swoim synem, lekarzem medycyny. Publikacja ta stanowi zwieńczenie jego przeszło 20- letniej współpracy z Uniwersytetem Cornell, Oxford a także Chińską Akademią Medycyny Zapobiegawczej. Pokazuje ona, w oparciu o naukowe badania - zależność spożywania produktów odzwierzęcych (mięso, nabiał, jajka), a rozwojem chorób nowotworowych oraz chorób serca.
W książce "Nowoczesne zasady odżywiania" dr Campbell dowodzi (poprzez szereg przytoczonych badań klinicznych), w jaki sposób typowa dieta zachodnia, bogata w białko odzwierzęce , prowadzi do rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak otyłość, choroby układu krążenia, cukrzyca czy niektóre nowotwory.
Z drugiej strony, w publikacji tej odnajdziemy informacje dotyczące korzyści ze spożywania nisko przetworzonych produktów roślinnych i ich wpływu na nasze zdrowie i ogólną jakość życia.

Gorąco polecam. Ważna, przełomowa i obowiązkowa lektura :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz