poniedziałek, 16 września 2013

Orzechowo - jabłkowe z kremem kokosowym

Jabłka tanie i słodkie, więc trzeba korzystać :)
 Moje wydanie szarlotki to połączenie jabłek z orzechami i kokosem.

Składniki (na okrągłą blachę):

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka roslinnego
  • 5 niedużych jabłek obranych i pokrojonych w mniejsze części
  •  80 g orzechów włoskich
  • 40 g migdałów
  • 20 g orzechów nerkowca (plus kilka posiekanych do posypanie po polewie)
  • 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki syropu z agawy
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 tabliczki czekolady
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru pudru




Wykonanie:

  1. Utrzyj w robocie na w miarę gładką masę orzechy i jabłka.
  2. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz płatki  i mokre składniki - 1 szklankę mleka i syrop z agawy.
  3. Ucieraj aż masa będzie jednolita. Przelej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Po upieczeniu ostudź, przekrój na pół (placek wychodzi raczej niewysoki i wilgotny, więc potrzebny jest naprawdę ostry nóż).
  5. Ze szklanki mleka odlej 1/3 i wymieszaj w niej mąkę ziemniaczaną. Resztę zagotuj z cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Do gotującego się mleka wlej mleko z mąką i mieszaj aż zgęstnieje.
  6. Przestudzonym kremem kokosowym przełóż placek.
  7. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i polej po wierzchu oraz posyp posiekanymi i uprażonymi na suchej patelni orzechami nerkowca. 
  8. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz