wtorek, 10 września 2013

Placuszki z cukinii

Już kilka razy zdarzyło mi się robić te placki. Bardzo je lubię :) Tym razem dodałam trochę prażonych ziaren słonecznika i też wyszło smacznie. A zjedliśmy placuszki z kaszą gryczaną, surówką z marchewki i sezamu oraz hummusem z białej fasoli :-)

Składniki (10 placków):

  • 2 cukinie
  • 1 czerwona papryka
  • 2 marchewki 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki prażonych ziaren słonecznika
  • sól, pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • lubczyk suszony (ok 1 łyżeczka)
  • natka pietruszki
  • 2 łyżeczki lnu mielonego rozpuszczone w kilku łyżkach gorącej wody
  • 3 łyżki mąki (ja użyłam kukurydzianej)
  • 4 łyżki bułki tartej
  • oliwa
Jak to zrobić?

  1. W malakserze (bądź na tarce o grubych oczkach) zetrzyj cukinię, paprykę i marchewkę. Odstaw na ok. 30 minut, po czym odciśnij nadmiar wody z warzyw.
  2. Na 2 łyżkach oliwy podsmaż pokrojoną w piórka cebulę. Połącz ze startymi warzywami.
  3. Dodaj do tego prażone ziarna słonecznika.
  4. Dodaj rozpuszczony len, przeciśnięty czosnek, mąkę, bułkę tartą, natkę pietruszki i przyprawy.
  5. Rozłóż na blasze papier do pieczenia, posmaruj cienko oliwą i formuj placki.
  6. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz