niedziela, 1 września 2013

Vege Bounty

Polecam pyszne ciacho czekoladowo - kokosowe :)

Składniki (wyszło 2 blachy do tarty):

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka roślinnego ( u mnie ryżowe)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki syropu z agawy
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka sody
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki kakao
  1. Z podanych  składników zagnieść ciasto, wyłożyć na blaszki i piec około 20 minut w temp. 180 stopni Celsjusza.
Krem:
  • 3 szklanki mleka roślinnego ( u mnie ryżowe)
  • 150 g wiórków kokosowych
  • szklanka kaszy manny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżka oleju
  1. 2 szklanki mleka podgrzać,dodać olej, cukier puder i cukier waniliowy, do ciepłego mleka wlać rozmieszaną w 1 szklance mleka kaszę i zagotować, aż wszystko zgęstnieje.
  2. Dodać wiórki i jeszcze chwilkę pogotować.
  3. Ostudzić
Polewa:
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • wiórki kokosowe do posypania po wierzchu
Wykonanie:
  1. Na upieczone i wystudzone ciasto rozsmarować krem, polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypać wiórkami. Schłodzić w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz