wtorek, 17 września 2013

Zupa krem z pieczonej papryki i czerwonej soczewicy

Aromatyczna i  rozgrzewająca zupa na ponurą aurę pogodową. Czyli w sam raz na dzisiaj :)
Już sam pomarańczowy kolor tej zupy cieszy moje oko :D

Składniki:

  • litr warzywnego bulionu
  • 3 papryki czerwone
  • 3 średnie pomidory
  • 3 małe czerwone cebule
  • 1/3 korzenia selera
  • główka czosnku
  • kilka listków bazylii
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • sól, pieprz
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki chili
  • szczypta kurkumy


Wykonanie:
  1. Na blasze wyłożonej papierem ułóż pokrojone skórką do góry papryki, obok połóż główkę czosnku. Piecz paprykę aż skórka nieco się zwęgli, wyjmij. Czosnek pozostaw na 30 minut w piekarniku.
  2. W bulionie gotuj paprykę, pokrojone pomidory, cebulę i selera ok. 15 minut. W międzyczasie dodaj upieczone ząbki czosnku (należy delikatnie obrać upieczony czosnek i wydobyć ząbki, pamiętając przy tym, że ich konsystencja w środku jest płynna. Ja dałam 5 ząbków.).
  3. Ugotuj soczewicę w osolonej wodzie, odcedź.
  4. Po tym czasie odcedź bulion, zmiksuj warzywa, soczewicę i listki bazylii na krem. Dodaj szklankę z odlanego bulionu do zupy.
  5. Dopraw do smaku.
  6. Podaj np. z brązowym ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz