czwartek, 17 października 2013

Koperkowy pasztet z czerwonej soczewicy

Klasyk :) zawsze wychodzi i zawsze smakuje!

Składniki:

  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 por
  • 2 cebule
  • kalarepa
  • korzeń pietruszki 
  • 3 marchewki
  • pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mielonego lnu
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku
  • majeranek
  • bulion warzywny



Wykonanie:

  1. Warzywa obrać, pokroić i ugotować w bulionie warzywnym. 
  2. Soczewicę ugotować w osolonej wodzie.
  3. Ugotowane warzywa i soczewicę zmielic na gładką masę.
  4. Dodać czosnek, len, bułkę, mąkę oraz przyprawy. Na koniec posiekany koperek.
  5. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz