wtorek, 29 października 2013

Pikantne burgery z kaszy gryczanej i cieciorki

Uwielbiam kasze gryczaną. Pod każdą postacią :)
Prócz wspaniałych walorów smakowych, jest również zbożem o wysokiej wartości energetycznej, pełna witamin i mikroelementów (krzem!), a także - co ważne w perspektywie nadchodzącej zimy - rozgrzewa nasz organizm i wspomaga działanie układu odpornościowego.



Dziś na obiad zrobiłam pieczone miniburgery z kaszy, dodałam do tego cieciorkę z puszki i trochę rozgrzewających przypraw i wyszło bardzo smacznie ;) Podałam z sosem paprykowo - pomidorowym i brokułami.


Składniki (12 sztuk):

  • 1 woreczek kaszy gryczanej ugotowanej w osolonej wodzie
  • puszka cieciorki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczk soli
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki mąki pszennej razowej
  • 5 łyżek sezamu
  • 1 łyżeczka zmielonego siemienia 
Wykonanie:
  1. W mikserze utrzyj na gładką pastę cieciorkę, pokrojoną cebulę, czosnek oraz sporą garść natki pietruszki (jeśli będzie za gęste - dodaj ok. 3 łyżek wody; konsystencja powinna być kremowa).
  2. Dodaj olej i przyprawy i siemię.
  3. Wymieszaj z ugotowaną kaszą, dodaj, pestki dyni, mąkę, bułkę tartą oraz sezam. Wymieszaj.
  4. Formuj burgery (mi posłużyła tutaj niewielka nakrętka od słoiczka - oczywiście można to robić ręcznie :). 
  5. Wyłóż na blachę posmarowaną olejem i piecz około 20 minut w temp. 170 stopni (u mnie termoobieg).





2 komentarze:

  1. podobają mi się te burgery!

    OdpowiedzUsuń
  2. dzięki ! polecam wypróbować :-) szybkie i smaczne!

    OdpowiedzUsuń