sobota, 26 października 2013

Placek jaglany z jabłkami

A to mój placek wymyślony na szybko, w przypływie potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego, aczkolwiek pożywnego. Idealnie wpisuje się w ten opis kasza jaglana, z której można tworzyć cuda kulinarne, od wytrawnych poczynając na słodkościach kończąc :)



Placek wyszedł fajny. Pierwszy raz jadłam takie cuś :D Trochę długo się go piecze, ale warto spróbować z uwagi na ciekawy smak i to, że baaaardzo syci :-)

Składniki:

  • opakowanie suchej kaszy jaglanej (350 g)
  • ok. 3/4 słoika jabłek prażonych z cukrem (kupny, duży 720 g)
  • szklanka kaszy manny
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • dodatkowo jeszcze ok. 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki rodzynek


Przygotowanie:
  • Wszystkie składniki dobrze wymieszać, wyłożyć na blachę i piec ok. 70 minut w temp. 180 stopni (do zbrązowienia wierzchu).

2 komentarze: