środa, 30 października 2013

Sos Tysiąca Wysp

Poeksperymentowałam i zrobiłam lekki i smaczny sos "tysiąca wysp". Bardzo kremowy w konsystencji.

 Według mnie doskonale nadaje się do różnego rodzaju burgerów, frytek, zapiekanek czy też po prostu na kanapki.

Składniki:
  • 1 szklanka płatków ryżowych
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 2 łyzki octu ryżowego
  • 3 łyżki oleju
  • ok. 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki ketchupu
  • sól, pieprz, chili w proszku (ilość wg uznania)
Wykonanie:
  1. Zagotuj płatki ryżowe na mleku i gotuj jeszcze chwile (1-2 minuty) na małym ogniu, ciągle mieszając.
  2. Do kielicha robota kuchennego przełóż płatki, dodaj pozostałe składniki i miksuj na gładką, kremową konsystencję. 
Wody początkowo daj ok. 1/2 szklanki, dolej jeśli uznasz, że konsystencja jest za gęsta.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz