poniedziałek, 11 listopada 2013

Boczniaki w zielonym sosie

Boczniaki są grzybami o wysokiej wartości odżywczej, zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka,  składników mineralnych (wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas) oraz mnóstwo witamin z grupy B, w tym kwas foliowy. Biorąc pod uwagę dodatkowo walory smakowe boczniaków, które według mnie są smaczne :) warto póki sezon trwa,  upichcić coś z tych właśnie grzybów.

U mnie w karcie dziś boczniaki ze szpinakiem i rukolą.



Składniki:


  • 250 g boczniaków
  • rukola i liście szpinaku (kilka sporych garści?, trudno mi określić ile w końcu tego dałam)
  • 2 cebule 
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka śmietany ryżowej 
  • sól, pieprz, tymianek, kmin rzymski, gałka maszkatałowa
  • olej


  1. Boczniaki, szpinak i rukolę umyj pod bieżącą wodą.
  2. Posiekaj cebulę, czosnek oraz pokrój boczniaki.
  3. Na oleju podsmaż cebulę i czosnek, dodaj boczniaki i smaż/ duś ok. 15 minut.
  4. Do kielicha blendera wlej szklankę ryżowej śmietany dodaj szpinak i rukolę i zmiksuj na sos.
  5. Sos wlej do grzybów, dopraw według uznania i gotuj jeszcze ok. 10 mint (jeśli uznasz, że sos jest za gęsty rozcieńcz go wodą).



2 komentarze: