czwartek, 7 listopada 2013

Ciecierzyca w sosie tikka masala

Dziś na obiad w roli głównej ciecierzyca w hinduskich szatach :D
I choć się kłócą co niektórzy zawzięcie, o to że sos tikka masala jest brytyjski, mnie smakiem zawsze przywodzi na myśl kuchnię Indii.  Jest wyrazisty, intensywny i bardzo aromatyczny.

Brytyjski czy hinduski, dzisiaj MÓJ osobisty! :D Wrocławski :-)

Oczywiście w wersji tradycyjnej podaje się go z mięsem, u mnie będzie z ciecierzycą!





Składniki (ok. 4 porcje):

  • 2 puszki ciecierzycy
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka startego imbiru
  • natka pietruszki
  • olej rzepakowy
  • sok z połowy cytryny
  • przyprawy: 1 łyżeczka garam masala, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 1/2 łyżeczki kurkumy, szczypta chili, sól (ilość według uznania), 1/2 łyżeczki cukru
Jak zrobić sos tikka masala?

  1. Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę, czosnek oraz imbir, chwilkę podsmaż po czym dodaj przyprawy. Smaż ok, 1 -2 minuty mieszając, by nie przypalić przypraw.
  2. Dodaj przecier oraz sok z cytryny i gotuj kilka minut, by aromat przypraw przegryzł się z pomidorami.
  3. Dolej mleczko kokosowe oraz odsączoną ciecierzycę, zamieszaj i jeszcze chwilkę pogotuj  (ok.3 - 5 minut).
  4. Zdejmij z ognia i dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego!
Podaj z ryżem bądź chlebkiem arabskim, chapati, naan... do wyboru :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz