poniedziałek, 4 listopada 2013

Gulasz z czarną soczewicą

Osobliwością dzisiejszego dania jest z całą pewnością CZARNA soczewica, znana jako soczewica Beluga :)
Jest smaczna, zdrowa, o lekko orzechowej nucie. No i najważniejsze, nie trzeba jej wcześniej moczyć!
W wydaniu gulaszowym sprawdza się doskonale i efektownie (czytaj : zagadkowo) wygląda w potrawie :D

Składniki:

  • 100 g suchej czarnej soczewicy
  • 1 i 1/2 czerwonej papryki
  • 1 por
  • 6 pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek
  • puszka krojonych pomidorów
  • 4 - 6 łyżek śmietany ryżowej ( inspiracja od Wegannerd)
  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz chili, papryka słodka, garam masala, kmin rzymski, kurkuma)
  • oliwa







  1. Soczewicę ugotuj według wskazówek producenta. 
  2. Na oliwie zeszklij cebule posiekane w piórka, dodaj pokrojone plasterki czosnku oraz przyprawy. Mieszaj chwilę, by przyprawy się nie przypaliły.
  3. Następnie dodaj pokrojonego pora, pieczarki oraz paprykę i podsmażaj kilka minut.
  4. Dodaj pomidory i dus wszystko chwilę.
  5. Na koniec dodaj ugotowaną soczewicę oraz śmietanę ryżową i posiekany koperek. Energicznie wymieszaj i podawaj gorące z kaszą quinoa (jak uczyniłam to ja :)) lub z czym tylko chcesz :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz