piątek, 1 listopada 2013

Krem daktylowy

I coś na szybko, aczkolwiek warte odnotowania.
Słodkie smarowidło (krem, serek, sos - do wyboru :D) z daktyli i płatków ryżowych.
Mnie sprawdziło się fantastycznie do naleśników z owocami.
Bardzo smacznie i zdrowo, bo bez cukru!

Składniki:

  • 1/2 szklanka płatków ryżowych 
  • 1/2 szklanka mleka sojowego
  • 7 daktyli (uprzednio moczonych ok. godzinę w wodzie)
  • woda (ilość "wychodzi" w trakcie, dolewamy tyle ile uznamy, że jest konieczne dla konsystencji)
Płatki gotujemy na mleku ok. 2 minuty. Miskujemy daktyle na pastę. Dodajemy płatki i ok. 1/2 szklanki wody do miksera/ blendera i ubijamy na krem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz